Как помага на здравето фолиевата киселина

снимка: Pixabay

Фолиевата киселина е изключително полезна за организма. Тя е храна за мозъка, тонизира сърцето, намалява риска от инсулт, бори се с умората и депресията. Известна е и като витамин В9, който е водоразтворим.

Набавя се от хляб, плодове, зеленилки и месо

Човешкото тяло не произвежда фолиева киселина и не може да съхранява запаси от нея за продължително време. Затова са ни необходими източници за набавянето й, като препоръчителният дневен прием за възрастни е 180-200 мкг. Основен източник на фолиева киселина е хлябът, който осигурява 50% от дневната потребност. Тя се съдържа в пълнозърнесто и тъмно ръжено брашно, пшеница и пшеничен зародиш, кълнове, мая, бирена мая. Има я в тъмнозелени листни зеленчуци, моркови, тиква, авокадо, аспержи, броколи, грах, домати, зеле, карфиол, ряпа. Съдържа се в плодове като пъпеш, кайсии, цитрусови, сушени плодове (особено фулми, стафиди), банани. Може да я набавят и варива като боб, леща, жито, ечемик, соя, паста. Фолиева киселина се съдържа и в животински продукти като пилешки дробчета, месо, яйца, извара, агнешко, свинско, говеждо.

Целия текст четете тук

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене