В Бразилия спряха временно изпитанията на китайска ваксина срещу COVID-19

СНИМКА: Pixabay

Бразилският здравен регулатор прекрати временно клиничните изпитания в страната на китайската потенциална ваксина срещу COVID-19 на "Синовак" заради тежък страничен ефект, съобщи Ройтерс.

Решението изненада организаторите на изпитанията, според които е имало смъртен случай, но той не е свързан с ваксината, предава БТА.

Здравният регулатор Анвиса съобщи, че инцидентът е от 29 октомври, но не уточни дали е настъпил в Бразилия или в друга страна. Не бе съобщено и за какъв период се прекратяват изпитанията.

"Решението е свързано със смъртен случай", каза Димас Ковас, ръководител на медицинския изследователски институт Бутантан в Сао Пауло, който провежда изпитанията на ваксината. Той добави, че според него решението на регулатора е странно, "защото смъртният случай не е свързан с ваксината".

"В момента имаме над 10 000 доброволци и е възможно да настъпят смъртни случаи...Този случай няма отношение към ваксината и затова сега не е моментът да се прекратяват тестовете", каза Ковас през местния тв канал "Култура".

От "Синовак" засега няма коментар. Ваксината на китайския производител бе критикувана от бразилския президент Жаир Болсонаро. Той редовно изразява отношение срещу Китай и бе заявил, че федералното правителство няма да купи ваксината.

В понеделник обаче той направи отстъпление от тази позиция и каза, че правителството ще купи ваксините, които са получили одобрение от здравното министерство и от регулатора Анвиса.

Не е необичайно клинични изпитания да се прекратяват временно, когато доброволец заболее. Тогава организаторите на изследването проверяват дали състоянието е свързано с лекарството, което се изпитва.

Ваксината на "Синовак" е една от трите експериментални ваксини срещу COVID-19, която се дава в Китай на стотици хиляди хора в рамките на програма за спешно приложение. На 20 октомври официален китайски представител съобщи, че при клиничните изпитания не са регистрирани сериозни странични ефекти.

Индонезийската държавна фармацевтична компания "Байо Фарма" обяви междувременно, че изпитанията на ваксината на "Синовак" продължават без проблеми. Компанията няма намерение да спира тестовете, в които участват 1600 души, съобщи неин говорител.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-желаната от милиони италианци Белен: След 12-тата изневяра на мъжа ми спрях да броя
Нана приветства от САЩ новата водеща на "Съдебен спор" Ромина Тасевска
Джулия Робъртс: Филмът "Хубава жена" трябваше да бъде доста по-мрачен
"All I Want for Christmas Is You" на Марая Кери вече не е най-слушаният коледен хит

Напишете дума/думи за търсене