Внучката на журналист мечтаела да има крава. Омъжи се за Йосиф Чех IV и се грижи за 700

Роси и Йосиф работят с удоволствие и внедряват най-съвременните технологии.

По-чисто е да се работи с животни, отколкото с хора, установили младоженци на 23 и 25 години - с робот хранят телетата, с програма следят здравето им, испански рецепционист добавил в менюто на фермата, отоплявана със слънчеви панели, памуково семе

Две известни великотърновски фамилии се сродиха с брачен съюз. Първородната внучка на покойния главен редактор и собственик на вестник “Борба” Николай Томов - Росица, се врече на любимия Йосиф Новосад-младши. Той е четвъртият наследник на чех, прочут месопроизводител, дал началото на мощна компания за колбаси и млечни продукти.

Всичко би изглеждало естествено, ако бъдещата юристка и младият предприемач не се занимаваха с дейност, екзотична за двойка на 23 и 25 години. Росица и Йосиф изненадващо се посвещават на животновъдството и от година и половина успешно ръководят кравеферма със стотици животни в Дряновско.

Първо новината, естествено, се появи в “Борба”, а после телевизиите започнаха да търсят екстравагантните според тях младоженци.

“Семействата ни се познават отдавна, но ние не сме се засичали,

запознахме се на събитие в София (където Росица живее - б.а.). Представиха ни общи познати през юни 2021 г. Оттогава сме неразделни. Тя дойде във Велико Търново да се види с баби и братовчеди, уж за седмица, а минаха близо 2 години”, смее се Йосиф. Връзката им станала спокойна и естествена.

“Характерите ни добре се допълват. И нещо, което за мен е важно - един на друг изваждаме най-добрите си черти”, оценява първите дни на семейния живот Росица.

Идеята да поемат кравефермата дал бащата на Йосиф-младши.

“Реално аз съм Йосиф IV в семейството. Това име носят всички мъже от прадядо ми - чех, който е създал фирмата през 1937-а”, обяснява със самочувствие съпругът. Първият Чех останал сирак и бил осиновен от семейство, което се занимавало с месопреработка. Оттам взема и занаята.

“После се озовава в България и започва да търси работа. От София го пращат в Търново. Тогава в старопрестолнината имало много млекари. Казали му: “Объркал си града, тръгни по релсите и стигни до Павликени - там са месарите”, повтаря семейната история Йосиф.

В Павликени чехът показва какво умее и получава подкрепа да отвори собствена месарница.

От 12-годишен Йосиф Новосад-младши работи във фабриката на дядо си

всяка лятна ваканция. Като се започне от етикетиране, слагане на преси, пълнене на кайма, обезкостявал, правел салами.

През 2021-а баща му предложил да се заеме с управлението на кравефермата - първия отдел, който 20-годишният наследник поел самостоятелно. Сега с Роси са категорични, че развиват интересен бизнес и са благодарни за този шанс.

Отношението на Йосиф-старши към тях описват така: “Има поощрения, когато заслужаваме, когато има проблем, очаква от нас да го разрешим, но като цяло мислим, че се радва на работата ни”.

Роси попада в бизнеса на фамилията Чех случайно.

Младото семейство във фермата, където имат задачи от 8 ч сутринта до 18 - вечерта.
Младото семейство във фермата, където имат задачи от 8 ч сутринта до 18 - вечерта.
  “Йосиф правеше промени по стадото и трябваше всяко животно да се опише. Предложих да му правя компания. Стана ми приятно, особено като работим заедно, влюбих се. После видях още неща, които могат да се доизпипат, голям потенциал има в съвместната ни работа”, убедена е младата госпожа Новосад.

Сега вече са с почти 700 животни, а

всички процеси в стопанството се управляват от телефона

С робот хранят телетата и с програма следят здравния статус на питомците си. Освен това кравите им лежат на матраци. Испански рецепционист е добавил в менюто им памуково семе, изброяват иновациите в стопанството младите фермери.

Монтирали са и соларни панели, за да покриват част от нуждите за ток и пестят от високите цени. С лопати няма да видите младите фермери, но с ботуши - да.

“Много хора си мислят, че всичко се прави на ръка. Тук говорим за около 25 тона храна на ден - има специално ремарке, с което се раздава, приспособление рине тор. Няма как да се управлява ферма зад компютър. Трябва да виждаш всяко животно.

Хората имат предразсъдък, че е мръсен бизнес, а не е. Реално работата с животни е далеч по-чиста от работата с хора”, категорична е Роси.

Денят им е динамичен - имат задачи от 8 сутрин до 18 вечер, но са оставали във фермата и до полунощ. След това... лягат и припадат.

“В събота Йосиф отиде в 2 ч през нощта във фермата, защото имаше токов удар, спряха интернетът и двете модерни системи - в доилната зала и програма за разгонване, която следи здравния статус на животното. Спря и роботът за телета”, описва Роси кризисната ситуация.

И понеже в живота няма случайни неща, си спомня, че като малка все обяснявала на своите родители че иска не куче, а крава.

“Пожелах си една и получих 700. Мама ми казва: “Ето, сбъдна ти се мечтата!”.

Юридическото образование на Роси днес помага във фермата, където работи с голям брой документи.

Николай Томов, едно от легендарните имена в местната журналистика, вероятно би бил щастлив да види Роси в тази необичайна роля. Собственикът на “Борба”, в чиято редакция било едно от любимите места на момичето, си отиде по време на тежкия ковид.

“Възхищавам се на всичко, което е постигнал, но журналистиката е много специфична и трябва да идва от сърцето, за да може да се продължи както трябва”, обяснява внучката му защо е избрала друг път. Тя е в последен курс право в НБУ и мечтае да стане адвокат.

Наказателното право определено не е нейното поприще, въпреки че чичо е прокурор в София, а другият дядо - Цанко Русев (също покойник), бе апелативен прокурор в Търново. Роси се е ориентирала към търговското право.

Бащата на Йосиф е в основата и на незабравимото предложение за брак, което тя получила в един от ресторантите на “Бурж ал араб”. Двамата заминали на почивка в Дубай през ноември и Йосиф-старши дал няколко съвета и помогнал на наследника в организацията.

Йосиф-младши бил притеснен, прекръстил се и паднал на колене, стискайки пръстена

“От сутринта до вечерта стоеше в джоба, така успях да го скрия”, допълва младоженецът. Двамата с Роси избрали огледалната дата за граждански брак във Велико Търново - 10.01. в 10 ч сутринта.

Булката била страшно развълнувана и не забелязала, че облякла на обратно белия гащеризон за церемонията.

“Виждам, че хората се усмихват и си мислех, че много ни се радват. Когато приключихме с подписите и шампанското, сестра ми пита защо джобовете са отзад. Осъзнах, че съм го облякла на обратно”, разказва усмихната булката, която обещава лятна сватба с църковна венчавка.

Идеята на младото семейство Чех била да имат два повода за празнуване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене