По-тъмна напитка - по-тежък махмурлук

Колкото е по-тъмна напитката, толкова шансът да имате неразположение на другата сутрин е по-голям. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

  • Според учените най-високи нива на конгенери има в червеното вино, рома и брендито
  • Средни са в уискито, бялото вино и джина и най-ниски - в бирата и водката 
  • Приемайте много течности, когато пиете алкохол и в процеса на изтрезняване

Навлязохме в сезона на празничните купони. И колкото и да се стараем да не прекаляваме с количеството и да не смесваме напитки с различен алкохолен градус, пак има дни, в които се събуждаме с натежала глава. Започваме да търсим логични причини за неразположението си като недостатъчно сън, магнитни бури или просто традиционно натоварване в края на годината, докато в един момент си даваме сметка, че става въпрос за чиста проба махмурлук. Което, разбира се, не е никакво успокоение, особено ако става въпрос само за една-две чаши червено вино предишната вечер.

Малко хора знаят за теорията, че колкото по-тъмна е напитката, толкова по-лош е махмурлукът, казва пред “Дейли мейл” доктор Сали Адамс, която изследва ефектите на алкохола върху човешкото тяло в университета в Бирмингам. Тя обяснява, че това се дължи

на съединения, наречени конгенери, които се образуват в процеса на ферментация

или дестилация и са свързани с вкуса, аромата и цвета на напитката.

Съществуват доказателства, че в по-тъмните има по-високо съдържание на конгенери, които увеличават риска от махмурлук. Следователно, ако сме избрали червено вино или уиски по време на празничния купон, шансът да се събудим с неразположение на другата сутрин е по-голям в сравнение с консумацията на същото количество джин или водка.

Количеството конгенери зависи от много неща. На първо място от какво и как е направен алкохолът. Смята се, че колкото по-малко въглехидрати има в него и колкото е по-дестилиран, толкова по-ниски са нивата им.

Проучване е показало, че бърбънът съдържа 37 пъти повече конгенери от водката

Учени от университета “Браун” в САЩ са помолили доброволци да пият еднакви количества от една от двете напитки с кока-кола. След това всеки е трябвало да опише как се чувства на следващия ден. Експериментът е проведен няколко пъти и при всички пилите бърбън са съобщавали за по-тежки симптоми на махмурлук в сравнение с тези, които са консумирали водка.

“По отношение на конгенерите - най-вероятно да повлияе на тежестта на махмурлука е метанолът. Когато той се метаболизира в тялото, се разпада на формалдехид и мравчена киселина, които са силно токсични и има вероятност да допринесат за повръщане, сърцебиене”, обяснява доктор Адамс. Друг вид

конгенер, който може да влоши махмурлука, е хистаминът

Той се съдържа в сирена, месо, риба, но също и в червено вино.

Особено при хора с непоносимост към хистамин може бързо да доведе до главоболие, зачервяване и стомашно раздразнение.

Най-високи нива на конгенери има в напитки като червено вино, бренди и ром. Средни са в уиски, бяло вино и джин и най-ниски - в бира и водка. Все още експертите нямат точна представа как те причиняват махмурлук.

Едната от теориите им е, че организмът се концентрира да ги разгражда и това забавя абсорбирането на етанола. В резултат алкохолът се задържа по-дълго в тялото, допринасяйки за

симптоми на махмурлук като главоболие, световъртеж, гадене, обща слабост, коремни и мускулни болки

Генетични фактори също играят роля за разграждането му. Затова симптомите варират при различните хора.

Специалистите обаче са категорични, че дехидратацията е една от основните причини за появата им. Тъй като алкохолът действа диуретично, намалява общото количество вода в организма. Това от своя страна води до по-висока концентрация на разтворените в кръвта вещества и организмът трябва да работи на по-бързи обороти, за да се справи с тях, което го натоварва и изтощава. Появява се общо неразположение и отпадналост, а в някои случаи и останалите по-тежки симптоми на махмурлука. По тази причина експертите съветват да се приемат много течности, както по време на пиенето на алкохол, така и в процеса на изтрезняване. Така че, ако следваме техните заключения,

най-малко рискова изглежда водка с портокалов или доматен сок

по време на празничния период. Но пък тя е много далеч от нашенските коледни традиции, които предполагат на трапезата да има хубаво червено вино и ракийка. През последните години все повече хора предпочитат и точно тези напитки да са домашни, за да е сигурно, че са направени от истински плодове. Само че обикновено те имат повече конгенери, защото процесът на ферментация в домашни условия по-трудно се контролира.

Затова е препоръчително домашният алкохол да се избягва, ако искате да нямате махмурлук. Разбира се, съществуват и други важни фактори, за да се предпазите от него.

На първо място е изпитото количество. Правилото за него е колкото по-малко, толкова по-добре. След това идват питателната храна и осигуряване на достатъчно сън по време на празничния период. Добрата компания също е от значение, защото, когато човек не се чувства щастлив, е склонен да пие повече.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене